Ciasta drożdzowe | Inne | Z drożdżami

Brioszki sycylijskie col tuppo

31 sierpnia 2018

Nie chciało mi się piec chleba więc padło na brioszki, które też można z powodzeniem zjeść na śniadanie. Śniadania to ostatnio u nas mały problem. Mi po nocnych wstawaniach na karmienie Młodej, nie chce się wstawać rano, a pan mąż dobrze, żeby jednak przed wyjściem do pracy coś zjadł. Brioszki z mlekiem nie przerastały jego porannych możliwości 😉

Swoją drogą, to jeden z lokalnych wypieków sycylijskich. Tytułowe „tuppo”, to nic innego jak peruka czy tupecik, obrazowany przez pomponik z ciasta na brioszce.

W cieście wyraźnie wyczuwalna jest nuta pomarańczy i brioszki dobrze smakują nawet kolejnego dnia, nie wysychają, jak nie raz zdarza się to ciastom drożdżowym.

Bułeczki wychodzą puszyste i miękkie i idealne są do mleka, jak zwykle u nas, czy do kawy.

Po raz pierwszy używałam do wypieku mąki „00”, bo taką i tylko taką zalecał przepis 😉 Ja jakiejś szalonej różnicy prawdę mówiąc nie poczułam, ale jak każą, Monisia robi. Gdzieś czytałam, że ta mąka 00 to wielka ściema, z kolei w innym, że np. ciasto do pizzy to tylko z tej mąki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja bułeczki smarowałam białkiem, bo akurat miałam takie osierocone 😉 W oryginalnym przepisie jest to żółtko. Przepis pochodzi z tej strony.

Brioszki sycylijskie col tuppo

Brioszki sycylijskie col tuppo

Składniki

  • 500 g mąki 00
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
  • 185 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

  • W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodając łyżeczkę miodu i łyżeczkę cukru odjętą od całości cukru.
  • Odstawiamy i czekamy aż drożdże ruszą.
  • Do miski wbijamy jajka i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy.
  • Do jajek dodajemy drożdże i pozostały cukier. Mieszamy.
  • Do masy dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto.
  • Kiedy ciasto da się uformować w kulę, dodajemy sól.
  • Wyrabiamy ciasto dalej ( ja w mikserze), dodając po kawałku miękkie masło.
  • Wyrabiamy ciasto ok 15 min.
  • Przekładamy ciasto do miski natłuszczonej olejem.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 4h (ciasto rośnie dość wolno)
  • Z ciasta formujemy większe i mniejsze kuleczki (tupeciki), o wadze odpowiednio ok. 70g i 20 g.
  • Większe kulki rozpłaszczamy, robiąc w środku niewielkie wgłębienie, w którym umieszczamy mniejszą kulkę.
  • Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 h do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem.
  • Przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem (ja użyłam akurat białka).
  • Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 -20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/brioszki-sycylijskie-col-tuppo/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *