Nie wiem jak wy, ale ja wyraźnie czuję jesień. A jak jesień, to pojawiają się u nas bardziej konkretne potrawy. Tym razem zapraszam na tartę na kruchym spodzie z kurkami. Żeby nie było nudno, to dorzuciłam pomidorki a całość zwieńczona jest mozzarellą.
Tarta z kurkami świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy kolację, jako samodzielne danie, czy też w wersji z sałatką. Pan mąż lubi brać tartę do pracy, odgrzewać ją i nęcić zapachem nosy współpracowników. A ta, w wersji z grzybami pachnie doskonale 😉
Jeśli nie macie czasu lub ochoty, na robienie ciasta kruchego, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Zamiast kurek, sprawdzą się każde grzyby, łącznie z naszymi pieczarkami.
Tak w ogóle, to planowałam tartę ze szpinakiem i byłam pewna, że posiadam zamrożony, siekany szpinak. Już wyobrażałam sobie, jak dodaję do masy gałkę muszkatołową, pianę… Wróciłam radosna z zakupów i czekała mnie w domu niemiła niespodzianka. Nie miałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu 😉 Ale co tam.
Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą.
Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie 😉
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Wierzch
- 250 g kurek
- 2 spore cebule
- 2 łyżki masła
- 1 mała śmietana 18%
- kilka małych pomidorków
- 150 g serka śmietankowego
- 1 opakowanie mozzarelli Galbani
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść szybko ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 min.
- W tym czasie kurki oczyścić.
- Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dorzucić kurki.
- Smażyć razem ok 5-10 min.
- Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać ciasto widelcem, obciążyć i podpiec na lekko złoty kolor.
- Na podpieczony spód wyłożyć kurki z cebulą.
- Serek śmietankowy połączyć ze śmietaną i jajkami, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać rózgą.
- Masę wyłożyć na grzyby.
- Na wierzchu rozłożyć pomidorki oraz pokrojoną w plastry mozzarellę Galbani.
- Piec jeszcze ok 30 min.