Ciasta ucierane | Ciasta z kremem | Inne

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

29 sierpnia 2018

Też czujecie ją w powietrzu? Jesień! Mi z jesienią kojarzą się ciasta z jabłkami i te, które pachną korzennymi dodatkami. Ciasto marchewkowe, zwane również marchewkowcem, wpisuje się idealnie w te klimaty.

Ciacho z marchewki, podpatrzone na Instagramie u Magdy. Jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie na jej profil.

Jak smakuje ciasto marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy.

Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję bez kremu albo z dżemem. Przez swoją prostotę myślę, że idealnie nadaje się do pieczenia z dzieckiem.

W smaku nie wyczujecie marchewki. Co tam, można ją tak przemycić waszemu niejadkowi warzywnemu (ukłony dla sąsiadów, którzy mam nadzieję sięgną po ten przepis 😉 Jeśli chcecie, aby marchewka w ogóle nie była w cieście widoczna, zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Ja nie mam takiej potrzeby a i za bardzo leniwa chyba jestem, bo marchewka starta na zwykłej tarce jarzynowej 😉

W przepisie jest spora ilość cukru, następnym razem użyję połowę i dorzucę trochę daktyli lub żurawiny.

Marchewkowiec przełożony dżemem lub solo, może robić nam za ciasto piernikowate. Przełożone kremem, trąci już torcikiem 😉 Wybierzcie wasz wariant.

Magda do kremu poleca serek Philadelphia, ja za to Wieluń a użyłam i tak innego, bo Apetina.

To co, pieczecie?

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera

Składniki

    Ciasto
  • 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki)
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g oleju słonecznikowego
  • po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra)
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 50 g orzechów włoskich.
    Krem:
  • 300 g serka śmietankowego lub naturalnego (dałam Apetinę)
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Orzechy drobno siekamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  • Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie keksówka)
  • Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
    Krem
  • Składniki na krem połączyć w miseczce - wystarczy wymieszać za pomocą rózgi lub widelca
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/proste-ciasto-marchewkowe-marchewkowiec-bez-miksera/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *