Też czujecie ją w powietrzu? Jesień! Mi z jesienią kojarzą się ciasta z jabłkami i te, które pachną korzennymi dodatkami. Ciasto marchewkowe, zwane również marchewkowcem, wpisuje się idealnie w te klimaty.
Ciacho z marchewki, podpatrzone na Instagramie u Magdy. Jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie na jej profil.
Jak smakuje ciasto marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy.
Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję bez kremu albo z dżemem. Przez swoją prostotę myślę, że idealnie nadaje się do pieczenia z dzieckiem.
W smaku nie wyczujecie marchewki. Co tam, można ją tak przemycić waszemu niejadkowi warzywnemu (ukłony dla sąsiadów, którzy mam nadzieję sięgną po ten przepis 😉 Jeśli chcecie, aby marchewka w ogóle nie była w cieście widoczna, zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Ja nie mam takiej potrzeby a i za bardzo leniwa chyba jestem, bo marchewka starta na zwykłej tarce jarzynowej 😉
W przepisie jest spora ilość cukru, następnym razem użyję połowę i dorzucę trochę daktyli lub żurawiny.
Marchewkowiec przełożony dżemem lub solo, może robić nam za ciasto piernikowate. Przełożone kremem, trąci już torcikiem 😉 Wybierzcie wasz wariant.
Magda do kremu poleca serek Philadelphia, ja za to Wieluń a użyłam i tak innego, bo Apetina.
To co, pieczecie?
Składniki
Ciasto
- 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki)
- 300 g mąki
- 250 g cukru
- 150 g oleju słonecznikowego
- po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra)
- szczypta soli
- 4 jajka
- 50 g orzechów włoskich.
Krem:
- 300 g serka śmietankowego lub naturalnego (dałam Apetinę)
- 1 op. cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru
- 20 g soku z cytryny
Instrukcje
Ciasto
- Orzechy drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce.
- Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie keksówka)
- Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
Krem
- Składniki na krem połączyć w miseczce - wystarczy wymieszać za pomocą rózgi lub widelca
Super proste, a efektowne!
Chyba wykorzystam, jako bazę do najbliższego tortu…
🙂
Na jaką dużą blachę jest ten przepis?
Standardowa keksówka