Na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny

6 września 2016

chleb2

Jaki jest dla Was chlebek idealny? Dla każdego może znaczyć to coś innego, jednak bardzo prawdopodobne, że ten chleb spełni oczekiwania każdego 😉

Chrupiąca skórka. Zakwas. Dłuuuugo pozostaje świeży i przez ten czas smakuje wybornie. Świetny miąższ. Zrobisz go i z mąki żytniej i z pszennej. Zawsze wychodzi…Mogę wyliczać jego zalety naprawdę długo 😉

Przepis podpatrzony na blogu zmiloscidozycia.pl i pochodzi oryginalnie z książki „Zamień chemię na jedzenie”, która mam, którą czytam ale jakoś przepis ten pominęłam. Nie ma tu ani tłuszczu, nie ma i miodu/cukru. Jeśli masz cukrzycę, wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru.

chlebek

Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana.

Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić go najlepiej na noc, jednak ja piekąc go teraz (lato), zostawiłam go na jakieś 2h i potem, po domieszaniu mąki,  na kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 😉 I tak chlebuś dał radę 😉

Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej.

Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji.

Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą.

Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny

Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny

Składniki

  • 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 300g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki)
  • szczypta soli
  • ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane)

Sposób przygotowania

  • Do miski wlewamy zakwas, dodajemy wodę i 300 g mąki.
  • Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc, lub 2-3h.
  • Po tym czasie dodajemy 250 g mąki i sól.
  • Mieszamy, wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.
  • Posypujemy ziarenkami.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2)
  • Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min.
  • Studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *