Jaki jest dla Was chlebek idealny? Dla każdego może znaczyć to coś innego, jednak bardzo prawdopodobne, że ten chleb spełni oczekiwania każdego 😉
Chrupiąca skórka. Zakwas. Dłuuuugo pozostaje świeży i przez ten czas smakuje wybornie. Świetny miąższ. Zrobisz go i z mąki żytniej i z pszennej. Zawsze wychodzi…Mogę wyliczać jego zalety naprawdę długo 😉
Przepis podpatrzony na blogu zmiloscidozycia.pl i pochodzi oryginalnie z książki „Zamień chemię na jedzenie”, która mam, którą czytam ale jakoś przepis ten pominęłam. Nie ma tu ani tłuszczu, nie ma i miodu/cukru. Jeśli masz cukrzycę, wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru.
Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana.
Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić go najlepiej na noc, jednak ja piekąc go teraz (lato), zostawiłam go na jakieś 2h i potem, po domieszaniu mąki, na kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 😉 I tak chlebuś dał radę 😉
Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej.
Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji.
Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą.
Składniki
- 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- 300g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki)
- szczypta soli
- ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane)
Instrukcje
- Do miski wlewamy zakwas, dodajemy wodę i 300 g mąki.
- Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc, lub 2-3h.
- Po tym czasie dodajemy 250 g mąki i sól.
- Mieszamy, wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.
- Posypujemy ziarenkami.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2)
- Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min.
- Studzimy na kratce.
Witam, po dodaniu mąki płaskurki ciasto jest bardzo zwarte, mogę je garściami przenosić do foremki. Czy taka konsystencja jest zamierzona? Wszystkie dodane składniki są jak w przepisie. Przed dodaniem mąki płaskurki ciasto miało dobrą konsystencję i ładnie wyrosło na zakwasie, boję się, że teraz zakwas go nie uniesie. hmmmm. Pozdrawiam!
Ciasto powinno być gęste. Jeśli zakwas jest mocny, nie będzie problemu. Mam nadzieję, że chlebek się udał.
Mogę, użyć mąki żytniej 720 wg tych podanych proporcji?
Można użyć, ale może zajść konieczność modyfikacji ilości wody. Ciasto na chleb z mąki żytniej powinno być dość ciężkie i gliniaste, dlatego proponuję na początku dać mniej wody i w razie konieczności dolać do podanej ilości.