Niby zwykłe ciastka owsiane ale jednak…Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że ciastka, w których składzie może być cukinia są aż tak pyszne. Co tam, moi rodzice, którzy są raczej kulinarnymi tradycjonalistami i kręcą nosem, na moje liczne wynalazki, jak sami określili, delektowali się tymi ciastkami.
Drugi test ciastek nastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne.
Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe.
Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, to można nawet zmniejszyć ilość owoców. Ogólnie jak to w ciastkach owsianych, mile tu są widziane wszelkie bakalie.
Posiekana czekolada nie jest zbytnio widoczna, ale za to wyczuwalna w smaku, fajnie go podkreślając.
Jeśli macie ochotę na coś zdrowego, a za razem Wasza rodzina nie przepada za wynalazkami, to poczęstujcie ich tymi ciastkami owsianymi. Na pewno im zasmakują.
My wcinamy je solo lub ze szklanką mleka, bo chyba do domowych ciastek owsianych mleko pasuje najlepiej 😉

Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1,25 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 75 g rozpuszczonego masła
- garść orzechów (dałam brazylijskie)
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 jajko
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 20 g czekolady 90%
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych daktyli
Instrukcje
- Cukinię myjemy ścieramy na tarce.
- Daktyle, orzechy i czekoladę siekamy.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
- Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki.
- Jeśli się nie lepi, dodajemy łyżkę oleju kokosowego.
- Na papierze do pieczenia formujemy okrągłe placuszki.
- Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia
Czy mogę prosić o dokładne podanie ilości mąki?
W przepisie powyżej jest „1,25 mąki” – może to być nawet 1,25 kg 😉
oops… Poprawione. Wystarczy 1,25 szkl 😉 Dzięki za dostrzeżenie 😉 Daj znać, jak Ci wyszły.
Właśnie upiekłam 🙂
Pominęłam tylko czekoladę bo zapomniałam jej kupić 😉
Pyszne są, oj pyszne …… dużo już zjadłam, dużo za dużo, bo to ma być na jutro dla kolegów z pracy ! Może coś im zostanie
Super, cieszę się, że smakowało 😉 Oj tak, trzeba robić podwójne porcje, bo szybko znikają.