Z drożdżami

Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach

4 października 2017
Jump to recipe

Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć z lodówki, a taki porządny domowy chlebek by się zjadło. Wtedy sięgam po przepisy na chleby na drożdżach.

Ten robi się wyjątkowo szybko. Jest duży, ja piekłam go w dość płaskiej blaszce, przez co kształt może nie jest porywający. Zdecydowanie powinnam rozdzielić ciasto na dwie mniejsze foremki i pozwolić dłużej mu rosnąć. Ale to już na kolejną próbę z tym przepisem.

Jeśli dopiero zaczynacie piec chleby i boicie się zakwasu, spokojnie możecie sięgać po ten przepis.  Chlebek ma fajny wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę.

Przepis pochodzi z tej strony i delikatnie go zmodyfikowałam. Nie bawiłam się w żadne papiery do pieczenia, tylko tak jak pisałam, ciasto władowałam do blaszki. Ciasto jest bardzo rzadkie i nie bardzo widziałam opcję zabawy z papierem do pieczenia. Na pewno to nie koniec moich prób z tym przepisem, bo sam w sobie chlebuś wychodzi naprawdę zacny i całkiem długo pozostaje świeży, nie jak to bywa w wypadku chlebów na drożdżach. Postaram się coś wymyśleć, żeby ładniej się prezentował i otrzymać ładny bochenek.

Ja do mojego chleba dałam sporo kminku, możecie dać mak, czarnuszkę albo nic. Dodałam również otręby, bo jakoś mi tak pustawo było;)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *