W Polsce kukurydza kojarzy nam się z popcornem czy też kukurydzą w puszcze. Nie ma co ukrywać, jest jeszcze stosunkowo mało popularna.
Ponieważ to źródło wielu witamin i cennych minerałów a także kwasów OMEGA-3, zachęcam do jej częstego jedzenia.
Dzisiaj zapraszam na najprostszą, gotowaną kukurydzę z masłem. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani też dużej ilości czasu do jej przygotowania. Może być dodatkiem do dania głównego jak i osobnym daniem.
Składniki
- 1 l wody
- sól
- 3 łyżki masła
- 3 kolby kukurydzy
Instrukcje
- kolby kukurydzy kroimy na połowy.
- Wodę zagotowujemy z solą.
- Wruzcamy kukurydzę i gotujemy ok 10 min.
- W tym czasie rozpuszczamy masło.
- Kukurydzę odcedzamy i na talerzu polewamy rozpuszczonym masłem.
© 2025 MieszamWGarnku