Racuchy robi się u nas w domu zwyczajowo w Wigilię i w okolicy Nowego Roku. Z tego też względu kojarzą mi się bardzo dobrze 😉 Mój tata nazywa je raczuchami i pewnie pod taką nazwą w nie jednym domu również funkcjonują.
Lubią je dzieci i dorośli, bo kto by nie lubił smażonego ciasta drożdżowego z dodatkiem skórki pomarańczowej?
Myślę, że jeśli nie dbacie za bardzo o linię, to racuszki z tego przepisu zagoszczą w Waszych kuchniach częściej. W sezonie można dodawać do nich owoce (jabłka, jagody, maliny) i będą idealną kolacją czy przekąską.
Składniki
Rozczyn
- 2 dkg drożdży
- 1 szkl ciepłego mleka
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa
- 5 dkg masła
- Olej do smażenia
Instrukcje
Rozczyn
- Do naczynia wlewamy mleko.
- Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę.
- Nie mieszamy.
- Zostawiamy na ok 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto
- Rozpuszczamy masło, zostawiamy do ostygnięcia.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza masłem i skórką - powinny mieć temperaturę pokojową.
- Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ok 5-10 min.
- Dodajemy skórkę pomarańczową i tłuszcz i wyrabiamy kolejne 5 min.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do zrumienienia.
- Wykładamy na ręcznik papierowy.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
© 2024 MieszamWGarnku
Dawno racuszków nie jadłam, pyszne z cukrem na kolację:)