Taki bigos robię bardzo często z pozostałości kapusty. Jeśli zostaje mi kapusty białej czy to z surówki czy to z gołąbków, to więcej niż pewne, że kapusta w takiej wersji zawita na naszym stole.
Jeśli kapusty masz za mało, możesz zawsze dorzucić trochę kapusty kiszonej, wtedy smak jest bardziej intensywny. Możesz też pobawić się i uczynić to danie tzw. podsumowaniem tygodnia dorzucając resztki wędlin, papryki, czy kawałek pomidora ze śniadania.
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 3 ziarnka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 laska kiełabsy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 pęczka koperku
Instrukcje
- Kapustę myję, szatkuję i wrzucamy do garnka.
- Dodaję ok 3/4 szkl. wody.
- Dodajemy przyprawy.
- Dusimy na wolnym ogniu ok 20-30 min.
- Cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę.
- Dusimy ok. 30 min. do miękkości.
- Dodajemy koncentrat i pod koniec dosypujemy koperek.
- Jeśli używamy zwykłej kapusty, czy dodaliśmy kapusty kiszonej, czas duszenia może się różnić.
© 2024 MieszamWGarnku