
Składniki
- 700 gr ugotowanych ziemniaków
- 350 gr mąki pszennej+ do podsypania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto nie powinno nam się kleić do rąk czy stolnicy.
- Jeśli się klei, dosypujemy trochę mąki.
- Ciasto dzielimy na 4 części.
- Z każdej części formujemy wałek, który lekko podsypujemy mąką
- Nożem pod kątem odcinamy kluski ok 2 cm lub większe wd. uznania.
- Wrzucamy na gotującą się wodę.
- Gotujemy od wypłynięcia ok 2 min.
- Podajemy z sosami, cebulką, skwarkami
Kopytka to jedne z bardziej lubianych przez nas klusek. Niezwykle uniwersalne. Świetnie smakują prosto z wody okraszone skwarkami, cebulką. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczeni, gulaszy. Mogą być podawane również jako osobne danie z sosem. Mąż uwielbia je odsmażane.
Sycące i uniwersalne, do tego proste do wykonania. Zwykle je robię, jeśli zostaje mi z obiadu ziemniaków. Dodatkowym atutem jest fakt, że są tanie i szybkie w wykonaniu.
Przepis dostałam a raczej podpatrzyłam u mojej mamy. Robiąc kluski zgodnie z nim, na pewno Ci się udadzą.
Nie ma tutaj udziwnień w postaci mąki ziemniaczanej, ta wszak przynależy do klusek śląskich 😉
My lubimy dość drobne kopytka, ale spotykałam się i z takimi po dobrych kilka cm. W sumie wtedy serwowano na głowę 5 sztuk kopytek, a może raczej kopyt ?:)
Uwielbiam takie kopytka, klasyczne z okrasą:)
Kopytka to danie mojego dzieciństwa.. 🙂
Najlepsze 🙂
Pewnie, że najlepsze, ale jak kopytka lądują na naszym stole, to zawsze mam dylemat, z okrasą czy sosem i chciałoby się z jednym i z drugim i jak tu wybrać… ehh