Surówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie pora z pekinką. Nieco mdława kapusta pekińska, nabiera charakteru dzięki dodatkowi ostrego samego w sobie pora.
Takie zestawienie smakuje świetnie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, kasz, ziemniaków, ryżu itp. To co fajne, że możemy sami sobie dobierać jej ostrość dozując odpowiednią ilość dodawanego pora. Dla tych, co preferują wersję łagodniejszą, dajemy pora mniej, dla tych którzy lubią coś ostrzejszego, dodajemy pora więcej. Jeśli obawiacie się smaku pora, to możecie śmiało zetrzeć lub pokroić w kosteczkę jabłko.
Surówka robi się w kilka minut, a samo doprawienie też nie zajmie nam dużo czasu. Ja użyłam zwykłego pieprzu, ale teściowa dodała pieprz ziołowy, więc to wasz wybór.
Bardzo polecam do spróbowania.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Składniki
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 1/2 średniego pora
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- szczypta soli, cukru i pieprzu
Wykonanie
- Por i kapustę myjemy i kroimy
- Warzywa wrzucamy do miski.
- Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania.
- Warzywa mieszamy z sosem