Sałatki/Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

11 lutego 2019

Surówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie pora z pekinką. Nieco mdława kapusta pekińska, nabiera charakteru dzięki dodatkowi ostrego samego w sobie pora.

Takie zestawienie smakuje świetnie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, kasz, ziemniaków, ryżu itp. To co fajne, że możemy sami sobie dobierać jej ostrość dozując odpowiednią ilość dodawanego pora. Dla tych, co preferują wersję łagodniejszą, dajemy pora mniej, dla tych którzy lubią coś ostrzejszego, dodajemy pora więcej. Jeśli obawiacie się smaku pora, to możecie śmiało zetrzeć lub pokroić w kosteczkę jabłko.

Surówka robi się w kilka minut, a samo doprawienie też nie zajmie nam dużo czasu. Ja użyłam zwykłego pieprzu, ale teściowa dodała pieprz ziołowy, więc to wasz wybór.

Bardzo polecam do spróbowania.

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Szybka do zrobienia surówka o oryginalnym smaku.

Składniki

  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 średniego pora

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • szczypta soli, cukru i pieprzu

Wykonanie

  • Por i kapustę myjemy i kroimy
  • Warzywa wrzucamy do miski.
  • Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania.
  • Warzywa mieszamy z sosem
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *