Ciężko mi przemycać pora w surówkach. Pan mąż nie przepada za nim specjalnie i koniec. Toleruje go jeszcze w sałatce z jajkiem, groszkiem i jabłkiem. W innych formach odmawia konsumpcji pora.
Jednak tym razem surówka została spałaszowana w całości. Po raz pierwszy robiłam, niecodzienne jak dla mnie zestawienie kapusty kiszonej z porem. I wiecie co, na pewno powtórzę tą surówkę nie raz. Kapusta idealnie łagodzi ostrość pora, i samego pora praktycznie tu nie czuć.
Jeśli dorzucimy do tego jeszcze marchewkę i jabłko, to mamy pełnię szczęścia, którą dosładzamy jeszcze szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę oliwy 😉
I macie w skrócie przepis na tą pyszniastą surówkę.
A Wy jak robicie pora? Solicie go przed łączeniem z innymi warzywami?
Składniki
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 średni por
- 1 niewielkie jabłko
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
Instrukcje
- Pora myjemy i kroimy na drobne kawałki.
- Kapustę kroimy.
- Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Dodajemy cukier i oliwę.
- Mieszamy
© 2024 MieszamWGarnku