Surówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała?
Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty.
Swoją drogą na Śląsku, czerwona kapusta zwana jest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż?
Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci.
Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny, dzięki czemu nie straci swojego koloru. W przepisie polałam kapustę olejem, ale jeśli chcecie konkretniejszego smaku i możecie sobie na to pozwolić (dieta;)) to użyjcie majonezu. nie ukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza.
Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek.
Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce.
Składniki
- Mała główka kapusty czerwonej
- sok z połowy cytryny
- 1 kwaskowe jabłko
- 1 małą biała cebulka
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz 1 łyżeczka cukru
- olej (najlepiej tłoczony na zimno)
- 4 goździki
Instrukcje
- W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia.
- Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min.
- Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem z cytryny. Koniecznie mieszamy!
- Cebulę i jabłko kroimy w kosteczkę.
- Paprykę kroimy w paski.
- Całość doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem.
- Mieszamy