Pyszne i szybkie do wykonania ciasto jesienne. Wilgotne dzięki dodatkowi jabłek, do tego z orzechami, mile nadającymi smak. Kolor ciasta w dużej mierze zależy od ilości dodanych orzechów.
Wersji przepisów na wiewiórkę jest wiele. Tutaj z polewą z gorzkiej czekolady. Niektóre warianty posiadają na górze jeszcze warstwę kajmaku, która prawdę mówiąc czyniłaby ciasto moim zdaniem za słodkim. Inne przepisy zawierają dodaną gorzką czekoladę do środka ciasta.
Ja dodałam ok. 100 gr posiekanych orzechów włoskich, ale jeszcze lepszy efekt dała by większa ilość orzechów włoskich jak i laskowych.
Ciasto wiewiórka na pewno na stałe zagości w naszym i pewnie nie tylko naszym menu.
Doskonałe i szybkie ciasto jeśli macie kilka jabłek do wykorzystania.
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropel aromatu
- 1/2 szkl. oleju
- 100 gr orzechów włoskich
- 4 jabłka
- 100 gr czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
Instrukcje
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy.
- Miksujemy.
- Dodajemy wolno olej, cukier puder i aromat.
- Jabłka obieramy i kroimy w większa kostkę.
- Orzechy siekamy dość grubo i dodajemy wraz z jabłkiem do ciasta.
- Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (garnek mniejszy wkłądamy w garnek większy).
- Dodajemt mleko, mieszamy i smarujemy ciasto.