Dania bezmięsne

Placki z patisona

20 listopada 2015

placki z patisona

Jakoś do tej pory nie odważyłam się na eksperymenty z patisonem. Podchodziłam do niego jak do jeża. Wygląd jak UFO, jak do jedzenia takiego dziwadła się zabrać?

W tym roku postanowiłam zaszaleć i nabyłam patisona. Postanowiłam zrobić z niego placki, podobne do tych z cukinii.

Patison do dobre źródło witaminy C, ale posiada również pewną ilość witamin z grupy B, wapń, fosfor i inne a nawet karoten. Ciężko mi było stwierdzić, czy mój okaz jest bardzo młody, więc na wszelki wypadek postanowiłam obrać go ze skórki. Jeśli wiecie, że posiadacie młodego patisona, podobnie jak cukinię, nie trzeba go pozbawiać skórki.

Podobnie z pestkami w środku. Z młodego patisona nie ma konieczności ich wyjmowania. W innym wypadku, po przekrojeniu patisona na pół, usuwamy pestki.

placki z patisona

No dobrze, nieco już wiemy o patisonie, więc czas zakasać rękawy i ruszać do dzieła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *