Dania bezmięsne | Pozostałe | Sylwester

Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa

31 stycznia 2017
Jump to recipe

Drożdżowe krążki są hitem każdej imprezy, nawet tej, gdzie piwa nie ma. Są mięciutkie, idealne wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever 😉

Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie 😉 Trzeba poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu. Zawsze wychodzą.

Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego.

Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste.

Jeśli lubicie wariant „puchaty”, to rozwałkujcie grubiej ciasto. Ja wałkuję je dość cienko, na ok 3 mm.

Jeśli planujecie je zrobić na imprezę, gdzie jest więcej niż 3 panów, to proponuję podwoić porcję. Jeśli lubicie eksperymentować, to gotowe ciasto podzielcie na kilka części i do każdej dodajcie inny dodatek (zioła, przyprawy itp). Jedno bazowe ciasto, pozwoli nam na stworzenie wielu smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.