Drożdżowe krążki są hitem każdej imprezy, nawet tej, gdzie piwa nie ma. Są mięciutkie, idealne wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever 😉
Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie 😉 Trzeba poświęcić trochę czasu i zrobić je samemu. Zawsze wychodzą.
Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego.
Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste.
Jeśli lubicie wariant „puchaty”, to rozwałkujcie grubiej ciasto. Ja wałkuję je dość cienko, na ok 3 mm.
Jeśli planujecie je zrobić na imprezę, gdzie jest więcej niż 3 panów, to proponuję podwoić porcję. Jeśli lubicie eksperymentować, to gotowe ciasto podzielcie na kilka części i do każdej dodajcie inny dodatek (zioła, przyprawy itp). Jedno bazowe ciasto, pozwoli nam na stworzenie wielu smaków.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- 1/2 opakowania suchych drożdży
- szczypta soli
- przyprawy (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
Instrukcje
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski.
- Przykrywamy folią i odstawiamy do podwojenia objętości.
- Jeśli robimy warianty smakowe, ciasto dzielimy na części i dodajemy do każdej inne przyprawy.
- Ciasto wałkujemy dość cienko.
- Kubkiem wycinamy krążki.
- Smażymy na złoto z obu stron.
- Podajemy z piwem, sosami