Dzisiaj przepis na sos pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy 😉
Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu.
Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie o sos 😉
Sos ze zdjęcia był zagęszczony skrobią. U mnie skrobią kukurydzianą, ale sprawdzi się też mąka ziemniaczana. Nie musicie w ogóle zagęszczać sosu skrobią. Wszystko zależy od gęstości użytej śmietany i tego, jaki sos preferujecie. Niektórzy lubią bardziej rzadki, ja akurat miałam ochotę na taki ciężki, zawiesisty. Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie.
W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam 😉

Składniki
- 250 g pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1/-2/3 szkl. śmietany
- kilka gałązek natki
- 1 łyżka skrobi + kilka łyżek wody do rozrobienia(opcjonalnie)
Instrukcje
- Cebulę kroimy, wrzucamy na rozpuszczone masło.
- Szklimy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy, siekamy na plastry.
- pieczarki dodajemy do cebuli i lekko podsmażamy.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Dodajemy śmietanę.
- Podgrzewamy całość i redukujemy do odpowiedniej konsystencji.
- Jeśli potrzebujemy, zagęszczamy sos skrobią.