Będąc na studiach odkryłam na produktach głównie mlecznych dziwną literówkę. Zamiast serka homogenizowanego waniliowego, kupowałam od dawna serek wanilinowy. Dopiero potem zobaczyłam, że na rynku jest mi znany jedynie jeden serek waniliowy a reszta to zwykłe, oszukańcze podróbki.
Wanilina to aromat, mający udawać wanilię. Wytwarzany jest naturalnie lub syntetycznie. Z powodu kosztów produkcji, wytwarza się go głównie sztucznie, bo tak jest po prostu taniej. Jest to wytwór czysto chemiczny, wystarczy sprawdzić skład cukru wanilinowego. . Jak się okazuje, możemy sami w domu w prosty sposób zrobić własny i prawdziwy cukier waniliowy.
Cukier taki możemy używać zarówno do wypieków, dżemów jak i np do kawy, herbaty czy mleka.
Składniki
- 2 szkl cukru drobnoziarnistego
- 1 duża laska wanilii
Instrukcje
- Cukier wsypujemy do szczelnie zamykanego słoja.
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż.
- Z obu połówek wydłubujemy ziarenka wanilii i dodajemy do słoja.
- Połówki wanilii kroimy na mniejsze części i zakopujemy je w cukrze.
- Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tyg.
- Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem dla wymieszania aromatu.
© 2025 MieszamWGarnku