Inne | Pozostałe

Domowy cukier waniliowy – prawdziwy cukier waniliowy

3 września 2015
Jump to recipe

Będąc na studiach odkryłam na produktach głównie mlecznych dziwną literówkę. Zamiast serka homogenizowanego waniliowego, kupowałam od dawna serek wanilinowy. Dopiero potem zobaczyłam, że na rynku jest mi znany jedynie jeden serek waniliowy a reszta to zwykłe, oszukańcze podróbki.

Wanilina to  aromat, mający udawać wanilię. Wytwarzany jest naturalnie lub syntetycznie. Z powodu kosztów produkcji, wytwarza się go głównie sztucznie, bo tak jest po prostu taniej. Jest to wytwór czysto chemiczny, wystarczy sprawdzić skład cukru wanilinowego. . Jak się okazuje, możemy sami w domu w prosty sposób zrobić własny i prawdziwy cukier waniliowy.

Cukier taki możemy używać zarówno do wypieków, dżemów jak i np do kawy, herbaty czy mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *