Moi rodzice pochodzą z centralnej i południowej części Polski, więc kluski śląskie nie gościły w domu gdzie się wychowywałam. Pierwszy raz jadłam je u cioci męża, która mieszka na Śląsku. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, a do tego proste w przygotowaniu, szybko podbiły nasze podniebienia.
Kluski są mięciutkie, idealnie pasują do wszelkiego rodzaju mięs. Mogą być podawane z sosami, ale sprawdzą się również jako osobne danie podane z cebulką czy skwarkami.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- 1 jajko
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
- Ziemniaki wkładamy do miski, wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Dodajemy jajko, solimy i zagniatamy ciasto.
- Jeśli ciasto będzie się lepiło (zależy od rodzaju ziemniaków), podsypujemy mąki ziemniaczanej.
- Urywamy małe kawałki, formujemy w kuleczki i palcem wyciskamy w kluskach dziurkę.
- Gotujemy we wrzącej wodzie ok 2-3 min od wypłynięcia.
- Podajemy z sosem lub polane cebulką i skwarkami.
© 2025 MieszamWGarnku