Zupa z kategorii „zupa nic”. Pierwszy raz jadłam ją w szpitalu i była to jedyne danie ze szpitalnego menu, które przechodziło mi przez gardło. Zasmakowała mi do tego stopnia, że po powrocie do domu od razu ją zrobiłam.
Lekkostrawna, szybka do wykonania. Nie mylcie jej z rosołem z ryżem, bo gotujący się w zupie ryż nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
Zupę najlepiej zrobić „na raz”, bo wielokrotnie podgrzewana powoduje rozgotowywanie i „puchnięcie” ryżu i nie jest już taka fajna.

Składniki
- 2 porcje rosołowe lub udko i 2 skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 1 mała cebulka
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- natka i koperek
- 150 gr ryżu.
Instrukcje
- Z mięsa, warzyw, przypraw gotujemy wywar (ok 45-60 min)
- Warzywa możemy wcześniej zetrzeć lub pokroić po ugotowaniu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na gotujący wywar wsypujemy ryż.
- Gotujemy ok. 30 min.
- Podajemy przybrane natką/koperkiem
© 2025 MieszamWGarnku