Pozostałe

Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety

4 listopada 2019

Znudziły się wam kanapki z wędliną lub serem? A może chcecie spróbować jakiegoś wyjątkowego dodatku do tradycyjnej kanapki? Ta pasta z dyni sprawdzi się doskonale.

Dostałam od sąsiadki dwie dość okazałe dynie. Na zupy dyniowe patrzeć już nie możemy. Dyniowe ciasto też już było w tym sezonie. Trzeba było wymyśleć coś nowego i bardzo dyniowego.

Padło zatem na pastę z pieczonej dyni z samymi smacznymi dodatkami. W zależności od uzytych przypraw, możemy uzyskać mniej lub bardziej ostry smak pasty.

Jak dla mnie to puree z dyni to świetny sposób na sprawdzenie swojej kreatywności w kuchni. Można je wykorzystać do sosów, ciast, deserów, klusek…w zasadzie można żywić się nim od śniadania do kolacji a w ostateczności zamrozić.;)

Ja ostatnio mam fazę na pieczony czosnek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie trzeba to nadrobić. Pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż zwykły i może być doskonałym dodatkiem do past, sosów czy zup. Od początku było wiadomo, że musi również zawitać w tej paście dyniowej.

Smak pasty zależy od dodatków i w dużej mierze od rodzaju użytej dyni i wodnistości pure. Jeśli w smaku pasty brakuje wam czegoś, dodajcie po prostu swoją ulubioną przyprawę.

Pasta z pieczonej dyni z papryką i czosnkiem

Świetny dodatek do kanapek jeśli masz dość wędliny czy sera.

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 1 szt czerwonej papryki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 opakowania fety
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku, chilli

Wykonanie

  • Paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku.
  • Paprykę po upieczeniu wkładamy do plastikowego woreczka, aby łatwiej było ją obrać. Czosnek obieramy.
  • Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating