Nalewka z wiśni to jedna z najpopularniejszych nalewek. Piękny kolor, smak, którym możemy tak jak w każdej nalewce sterować, zwiększając ilość cukru czy zmieniając proporcje dodawanego alkoholu. Jest wdzięczna do zrobienia i im dłużej stoi, tym jest lepsza.
Idealna na mrożne wieczory. Pięknie pachnie, wygląda i rozgrzewa!
Oczywiście, ile osób tak i tyle przepisów na nalewkę. Niektórzy najpierw zalewają owoce spirytusem a dopiero potem, po odcedzeniu zaspują je cukrem.

Uwagi
Jeśli nalewka jest za mocna, możemy zagotować trochę wody z cukrem. Konieczne jest zagotowanie, ponieważ inaczej cukier może się nie rozpuścić
Składniki
- 1,5 kg wiśni
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 300 ml wody
Instrukcje
- Wiśnie myjemy, część z nim drylujemy w części pozostawiamy pestkę.
- Wiśnie wsypujemy do słoja warstwami i zasypujemy je cukrem.
- Pozostawiamy na okiennym parapecie na ok. 3 tygodnie
- Po tym czasie owoce jeszcze ugniatamy tłuczkiem i przecedzamy.
- Dodajemy spirytus i wodę.
- Przelewamy do butelek.
- Trzymamy w ciemnym miejscu.
© 2025 MieszamWGarnku


Potwierdzam, zrobiłam, udalo sie wybornie. Ja i moi znajomi zachwycamy się zarówno smakiem jak i kolorem.
Jest świetna dla wszystkich, którzy lubią wiśnie itp….
Rewelacyjny przepis jak do tej pory najlepsza nalewka jaką zrobiłam i piłam polecam naprawdę wyrazisty wiśniowy smak cudowny klarowny wiśniowy kolor dziękuje za przepis
Bardzo się cieszę, że wyszło i smakuje 😉