Historia tego omletu jest niekrótka. Kiedyś, będąc jeszcze w podstawówce w jakimś wakacyjnym programie dla dzieci, ktoś podawał ten przepis. Dla dzieci to omlet idealny. Nie czuć w nim aż tak bardzo jajek, tylko puszyste ciasto.
Sprawdzi się i z cukrem pudrem i bitą śmietaną z owocami jak i dżemem.
U nas obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka
Taki puszyste omlet to idealne danie na letnie śniadanie, obiad czy kolacje, lub wtedy, kiedy chcemy zjeść coś słodkiego ale pożywnego. Co ważne, robi się go błyskawicznie i nie trzeba ubijać piany.
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 3 kopiaste łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
- Możemy uzyć miksera, ale widelec czy trzepaczka wystarczą.
- Smażymy na złoto po obu stronach.
© 2024 MieszamWGarnku