Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Kiedy mam przesyt wędlin, czy serów sprawdzają się idealnie. Pasta z ryby wędzonej to klasyk, który bardzo lubię i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Oczywiście pamiętajmy o źródle pochodzenia naszej rybki. Tutaj pasta wykonana z Pstrąga Ojcowskiego. Ryba o chudym mięsie, dlatego tutaj więcej dodaję oleju. Jeśli użyjemy tłustszej ryby jak makrela, to dodajemy mniej oleju, bo mięsko samo ładnie się połączy.
![Pasta z ryby wędzonej](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2015/07/pasta1.jpg)
Uwagi
Olej dodajemy po troszeczku, jego ilość zależy od tłustości ryby jakiej użyjemy.
Składniki
- 1 średniej wielkości ryba wędzona (makrela, pstrąg, dorsz)
- 1 ugotowane jajko
- 1 średnia cebulka
- 1/4 szkl. oleju
- 1 spory ogórek kiszony
- szczypiorek, natka
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Rybę obieramy ze skóry i ości.
- Jajko, cebulkę, ogórek kroimy w kostkę.
- Zieleninę siekamy.
- Wrzucamy wszystko do miseczki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy olej i mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku