Fit | Sosy

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

12 lipca 2015

gazpacho

Jak lato to i chłodnik. Tym razem jednak nie wersji botwinkowej czy ogórkowej a pomidorowej. I to nie byle jakiej!

Przepis przywieziony z podróży po Andaluzji. Pyszny, esencjonalny chłodnik, który możemy serwować zgodnie z naszymi upodobaniami. W końcu, narodowe danie Hiszpanów.

Na wierzch możemy pokroić fetę, ogórka, oliwki czy paprykę. Do środka możemy wrzucić grzanki. Co kto lubi 😉

Bez dodatków możemy po prostu go pić. O ile nie cierpię soku pomidorowego, tak gazpacho uwielbiam, a pan mąż dopomina się ciągle o nie!

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duży ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego (w oryginale z wina jerez)
  • sól, pieprz do smaku
  • do przybrania:
  • feta, grzanki, pomidor, papryka, bazylia

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wykrawamy z nich pestki, które wrzucamy na sito (puszczą jeszcze sok) - używamy sam miąższ.
  • Paprykę pieczemy w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach, aż zacznie nam przypiekać się skórka. Gorącą paprykę wkładamy do reklamówki i szczelnie zamykamy - pomoże nam to usunąć skórkę.
  • Z papryki usuwamy nasiona i kroimy. Wrzucamy do miąższu pomidorowego.
  • Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do pomidorów.
  • Spod pestek pomidorów zlewamy sok i dodajemy do głównego naczynia.
  • Dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, sól i pieprz.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Podajemy z dowolnym przybraniem po schłodzeniu ok 2h w lodówce.

Notatki

Jeśli zupa ma zbyt intensywny smak, możemy dolać wody. Jeśli chcemy uzyskać super gęstą konsystencję, możemy do zupy dodać miąższ chleba i jeszcze raz zblendować. Jeśli nie mieliśmy czasu aby zupa baaardzo się chłodziła, możemy ją serwować z kostkami lodu.

https://mieszamwgarnku.pl/fit/gazpacho-hiszpanski-chlodnik-z-pomidorow/

gazpacho00

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *