Do picia | Przetwory

Sok- syrop żurawinowy bez cukru

28 października 2016

O dobroczynnych właściwościach żurawiny nie muszę nikogo sama przekonywać. Doskonale sprawdzi się we wszelkich problemach z pęcherzem moczowym u kobiet. Ponieważ taki sok w sklepie jest dość drogi, możemy zrobić go sami i to bez dodatku cukru.

Nie jestem w stanie określić, czy taki wyrób można nazywać sokiem, bo sok kojarzy mi się jednak z cukrem, a my chcemy go tutaj uniknąć. Może więc powinniśmy użyć innego nazewnictwa. W każdym razie, każdy wie o co chodzi 😉

Najlepiej żurawinę wcześniej przemrozić ok 2-3 dni, aby pozbawić jej charakterystycznej cierpkości.

Taki gotowy sok żurawinowy przelewamy do butelki czy słoika i możemy przechowywać go w lodówce. Niestety nie sprawdzałam jeszcze, czy można go zapasteryzować i odstawić do spiżarki na dłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy.

W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *