Koniec tygodnia, więc można planować już weekendowe ciacho. My dzisiaj polecamy kruche ciasto z jabłkami i gruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek.
Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek.
Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu szarlotka vel jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który podkreślił smak owoców, ale scalił też masę.
Jeśli chcecie aby ciasto było bardzo kruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą. Ważne jest, aby użyć do wykonania ciasta masła prosto z lodówki i szybko zagnieść ciasto. Wtedy będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre.

Składniki
Ciasto
- 100 g twardego masła
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa owocowa
- 100 m wody
- 1 kg jabłek
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1 torebka kisielu cytrynowego
- cynamon, kardamon, zmielone goździki
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto.
- Odstawić na godzinę do lodówki
Masa owocowa
- Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
- Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier , pozostałe przyprawy i dusimy.
- Jak owoce się rozpadną, dodajemy kisiel i mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy ok 1/3 ciasta, resztę wałkujemy na rozmiar foremki.
- Spód ciasta podpiekamy w 180 stopniach ok 15 min. Jeśli wybraliśmy formę tarty, koniecznie pieczemy z obciążeniem.
- Na podpieczony spód wykładamy masę owocową.
- Z pozostałego ciasta wykrawamy pasy, które układamy na wierzchu ciasta.
- Pieczemy jeszcze ok 30-40 min.
A Wy jakie macie swoje patenty na masy owocowe?