Koktajl truskawkowy to napój, który kojarzy mi się zawsze z dzieciństwem. Zwykle wracająca z pracy mama przynosiła truskawki, a ja obierałam je z szypułek. Koktajl robiliśmy w ręcznym mikserze, który tata przywiózł jeszcze z Czechosłowacji (mikser z powodzeniem działa do dzisiaj ;). Koktajlu tego jest pewnie tyle odmian co osób je wykonujących. Może być wykonany na mleku (wersja light), maślance, kefirze czy jogurcie. Spotykałam się nawet z jego wersją robioną na śmietanie. Do jego posłodzenia możemy użyć miodu, cukru, stewii, cukru waniliowego czy ksylitolu. Polecam zrobienie go jednak z użyciem maślanki lub kefiru z tego względu, że jest lżejszy i nie waży się następnego dnia tak, jak ten na jogurcie naturalnym.
![Koktajl truskawkowy](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2015/06/koktajl-truskawkowy.jpg)
Uwagi
Koktajl zrobiony na jogurcie jest dość ciężki. Jeśli wiemy, że nie wypijemy całej porcji, warto wybrać maślankę czy kefir. Koktajl zrobiony na jogurcie, może się zwarzyć następnego dnia.
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- 1 l mleka/maślanki/jogurtu/kefiru
- 2 łyżki cukru
- mięta do przybrania
Instrukcje
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
- Do wysokiego naczynia wlewamy wybrany płyn, dodajemy cukier i truskawki.
- Blendujemy.
- Przelewamy do wysokich szklanek.
![koktajl truskawkowy 2](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2015/06/koktajl-truskawkowy-2.jpg)