Koktajl truskawkowy to napój, który kojarzy mi się zawsze z dzieciństwem. Zwykle wracająca z pracy mama przynosiła truskawki, a ja obierałam je z szypułek. Koktajl robiliśmy w ręcznym mikserze, który tata przywiózł jeszcze z Czechosłowacji (mikser z powodzeniem działa do dzisiaj ;).

Uwagi
Koktajl zrobiony na jogurcie jest dość ciężki. Jeśli wiemy, że nie wypijemy całej porcji, warto wybrać maślankę czy kefir. Koktajl zrobiony na jogurcie, może się zwarzyć następnego dnia.
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- 1 l mleka/maślanki/jogurtu/kefiru
- 2 łyżki cukru
- mięta do przybrania
Instrukcje
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
- Do wysokiego naczynia wlewamy wybrany płyn, dodajemy cukier i truskawki.
- Blendujemy.
- Przelewamy do wysokich szklanek.
© 2023 MieszamWGarnku
