Pasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa.
W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów.
Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy.
Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami możemy wybrać w zależności od własnych upodobań.
Pasta nie jest mdła a z podanych ilości wyszło całkiem pikantne smarowidło.
Składniki
- 1 szklanka fasoli
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Cebulkę obieramy i szklimy na maśle.
- Dodajemy do fasoli razem z przyprawami.
- Dodajemy oliwę i blendujemy.
- Pomidory siekamy i posypujemy pastę.
- Mieszamy łyżką.