Do chleba | Sosy

Guacamole

12 maja 2016
Jump to recipe

guacamole

Guacamole to danie rodem z Meksyku. Danie, to może za dużo powiedziane bo zwykle używa się go jako przystawki do burrito, tacos itp . U mnie posłużyło jako pasta na śniadaniowe kanapki.

Przepisów na to smarowidło jest tyle, ile osób je wykonuje. Baza za to jest niezmienna i jest nią niepozorne, tłuściutkie awokado. Źródło wielu cennych witamin i tłuszczów. To właśnie rozgniecione widelcem awokado wraz z smakowitymi dodatkami dodawanymi według upodobań wykonawcy, robi całe guacamole.

guacamole

Jako dodatku możemy użyć posiekanych pomidorów (wcześniej usuwamy część z pestkami), czosnku, czerwonej cebuli, licznych przypraw świeżych czy mielonych jak chilli czy kumin. W oryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami.

Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole,  jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym.

Co jest piękne w guacamole? Mała liczba składników potrzebnych do jego wykonania ale również czas przygotowania. Zrobienie go, zajmie Wam ok. 5 min. Nie pobrudzicie też wielu naczyń, bo wystarczy nam miseczka, widelec i kawałek deski jeśli dodajemy różniaste dodatki.

Dość gadania, czas zabrać się do roboty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *