Dania mięsne

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

16 maja 2016

kurczak-w-sosie

Jeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy.

Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan, warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy jedzenie palcami. Nic nie zbliża ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego!

Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry.

Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej.

kurczak-w-sosie-2

Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę na małe kawałki, bo ciężko będzie go nabierać naanem.

Kurczak w tej wersji doskonale smakuje z ryżem, kaszą czy wspomnianymi chlebkami.

Nie ma co dłużej rozwodzić się nad tym kurczakiem, czas brać się do jego zrobienia:)

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

Kategoria: Dania mięsne

Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże łyżki masła orzechowe
  • 100 ml koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej
  • 200 ml wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania

  • kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki.
  • Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami.
  • Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej
  • Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir.
  • Dodajemy mięso.
  • Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody.
  • Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe.
  • Dusimy ok 10 min.
  • Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody.
  • Przed samym podaniem podlewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników.
  • Podajemy z kolendrą.
https://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-sosie-pomidorowo-orzechowym/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *