Guacamole to danie rodem z Meksyku. Danie, to może za dużo powiedziane bo zwykle używa się go jako przystawki do burrito, tacos itp . U mnie posłużyło jako pasta na śniadaniowe kanapki.
Przepisów na to smarowidło jest tyle, ile osób je wykonuje. Baza za to jest niezmienna i jest nią niepozorne, tłuściutkie awokado. Źródło wielu cennych witamin i tłuszczów. To właśnie rozgniecione widelcem awokado wraz z smakowitymi dodatkami dodawanymi według upodobań wykonawcy, robi całe guacamole.
Jako dodatku możemy użyć posiekanych pomidorów (wcześniej usuwamy część z pestkami), czosnku, czerwonej cebuli, licznych przypraw świeżych czy mielonych jak chilli czy kumin. W oryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami.
Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym.
Co jest piękne w guacamole? Mała liczba składników potrzebnych do jego wykonania ale również czas przygotowania. Zrobienie go, zajmie Wam ok. 5 min. Nie pobrudzicie też wielu naczyń, bo wystarczy nam miseczka, widelec i kawałek deski jeśli dodajemy różniaste dodatki.
Dość gadania, czas zabrać się do roboty.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 czerwonej małej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
- sól, pieprz
- 2 gałązki kolendry świeżej
Instrukcje
- Awokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ.
- Miąższ rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę.
- Mieszamy.