Boże Narodzenie | Serniki | Wielkanoc

Sernik Królewski

4 maja 2017

Dzisiaj zapraszam na niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę.

Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta a sernika robią ciasto. Samo ciasto też jest pyszne i doskonale współgra z warstwą serową

Sernik w smaku bardzo serowy. Zdecydowanie z gatunku tych ciężkich, czyli takich, jakie my lubimy i uważamy za prawdziwe serniki 😉 Mąż nie mógł się go nachwalić i na pewno odkurzę ten przepis i będę częściej do niego wracać

Przepis baaardzo długo w naszej rodzinie, chociaż przyznam, że ciasto to robimy rzadko. Bynajmniej nie dlatego, że niedobre, tylko zawsze jest do wyboru tyle przepisów i jakoś pada zwykle na inny rodzaj sernika.

Do sernika użyłam sera moim zdaniem najlepszego na rynku – w białym kubeczku, nie mylić z wiaderkowymi, dostępnym w dwóch gramaturach 250 i 450 g. Dlaczego ten właśnie ser? Nie jest rzadki, nie trzeba go odcedzać, jest serowy w smaku, doskonale smakuje sam w sobie, nie jest kwaskowy i nie trzeba go mielić 😉 Ufff, zalet pewnie znalazłoby się więcej.

Jeśli używacie zwykłego sera białego, to trzeba go trzykrotnie zmielić. Jeszcze kwestia kakao. Ja miałam kakao kupione na wagę w sklepie z herbatami. Nie było bardzo ciemne, więc dałam go coś koło 5-6 łyżek. Sami oceńcie, jaki kolor daje Wasze kakao, bo jest kilka rodzajów dostępnych na rynku i w zależności od preferencji dodajcie mniej lub więcej.

Sernik Królewski

Sernik Królewski

Składniki

    Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek śmietany
  • 200 g masła
  • 4-5 łyżek kakao
    Warstwa serowa
  • 5 jajek
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1-1,2 kg sera białego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki.
  • W tym czasie robimy warstwę serową.
  • Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
  • Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat.
  • Na końcu dodajemy kaszę i mąki. Mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
  • Mieszamy szpatułką.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciemnego ciasta.
  • Lekko dociskamy do dna.
  • Wykładamy warstwę serową i na górę ścieramy 1/3 ciasta.
  • Pieczemy ok 1h w 180- stopniach.
  • Studzimy w piekarniku.
  • Sernik najlepszy jest na kolejny dzień.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krolewski/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *