Dzisiaj zapraszam na niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę.
Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta a sernika robią ciasto. Samo ciasto też jest pyszne i doskonale współgra z warstwą serową
Sernik w smaku bardzo serowy. Zdecydowanie z gatunku tych ciężkich, czyli takich, jakie my lubimy i uważamy za prawdziwe serniki 😉 Mąż nie mógł się go nachwalić i na pewno odkurzę ten przepis i będę częściej do niego wracać
Przepis baaardzo długo w naszej rodzinie, chociaż przyznam, że ciasto to robimy rzadko. Bynajmniej nie dlatego, że niedobre, tylko zawsze jest do wyboru tyle przepisów i jakoś pada zwykle na inny rodzaj sernika.
Do sernika użyłam sera moim zdaniem najlepszego na rynku – w białym kubeczku, nie mylić z wiaderkowymi, dostępnym w dwóch gramaturach 250 i 450 g. Dlaczego ten właśnie ser? Nie jest rzadki, nie trzeba go odcedzać, jest serowy w smaku, doskonale smakuje sam w sobie, nie jest kwaskowy i nie trzeba go mielić 😉 Ufff, zalet pewnie znalazłoby się więcej.
Jeśli używacie zwykłego sera białego, to trzeba go trzykrotnie zmielić. Jeszcze kwestia kakao. Ja miałam kakao kupione na wagę w sklepie z herbatami. Nie było bardzo ciemne, więc dałam go coś koło 5-6 łyżek. Sami oceńcie, jaki kolor daje Wasze kakao, bo jest kilka rodzajów dostępnych na rynku i w zależności od preferencji dodajcie mniej lub więcej.
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru pudru
- 4-6 łyżek śmietany
- 200 g masła
- 4-5 łyżek kakao
Warstwa serowa
- 5 jajek
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1-1,2 kg sera białego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Instrukcje
Ciasto
- Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki.
- W tym czasie robimy warstwę serową.
- Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym.
- Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
- Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat.
- Na końcu dodajemy kaszę i mąki. Mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
- Mieszamy szpatułką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciemnego ciasta.
- Lekko dociskamy do dna.
- Wykładamy warstwę serową i na górę ścieramy 1/3 ciasta.
- Pieczemy ok 1h w 180- stopniach.
- Studzimy w piekarniku.
- Sernik najlepszy jest na kolejny dzień.
Uwielbiam taki sernik.