Bardzo lubię aromat wanilii i smaczek jaki dodaje daniom. Oczywiście, możemy stosować cukier waniliowy czy aromat waniliowy, aby nadać odpowiedni posmak wypiekom.
Dzisiaj pokażemy, jak szybko samemu zrobić esencję waniliową.
Samodzielnie wykonana esencja waniliowa, podobnie jak cukier, smakuje a raczej działa zupełnie inaczej niż kupny zamiennik. Przede wszystkim niesamowicie pachnie wanilią. W cieście widoczne są również malutkie czarne punkciki – ziarenka wanilii.
Nie ma w niej chemii i innych dziwnych ulepszeń czy dodatków.
Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to jakość lasek wanilii. Kupując wanilię zwróćmy uwagę, aby nie były zbytnio wysuszone. Jeśli kupimy dość suchą laskę, to ciężko będzie nam z niej wydłubać nasionka.
Ja zwykle używam na 250 ml alkoholu, 3 laski wanilii. Możecie użyć wódki (ja zwykle jej używam), lub innego alkoholu jak np. rum. Im dłużej taki ekstrakt stoi, tym jest bardziej aromatyczny.
Składniki
- 3 laski wanilii
- 250 ml wódki
Instrukcje
- Laski rozcinamy po długości i okrągłym nożem wydłubujemy nasionka.
- Alkohol wlewamy do słoika lub butelki.
- Dodajemy laski wanilii i nasionka.
- Zakręcamy.