Fit | Inne

Energetyczne batony owsiane bez cukru

10 września 2016

Przyznam szczerze, że chodziło coś owsianego za mną od dłuższego czasu.  Nie pozostawało więc nic innego, jak zakasać rękawy i coś zrobić.

Batoniki są przepyszne, bardzo energetyczne, zapomnijcie o tych kupnych. Możecie również z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia.

Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę jak i daktyle.

Bardzo polecam jako przekąska, drugie śniadanie czy np przegryzka na wyprawie w góry.

Jeśli wolicie ciasteczka, to z masy uformujcie łyżką ciastka. Z podanej ilości wychodzi 8 batoników.

Batony owsiane bez cukru

Batony owsiane bez cukru

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego)
  • 5 daktyli suszonych
  • garstka żurawiny

Sposób przygotowania

  • Banana i jabłko blendujemy.
  • Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy
  • Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę.
  • Całość mieszamy na jednolitą masę.
  • Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  • Rozsmarowywujemy masę na grubość ok 0,5-0,7 cm.
  • Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min.
  • Kroimy na batoniki.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/batony-owsiane-bez-cukru/

Zapisz

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *