Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu.
Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić.
Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika.
Jak smakują te pierniczki? Hmm dość powiedzieć, że piekę je 3 raz w tym roku, a Świąt jeszcze nie było 😉 Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy.
Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy.
Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków 😉 Recenzja książki już lada chwila na blogu.
Pyszne pierniczki
Składniki
- 140 g miodu gryczanego
- 200 g cukru demerara
- 200 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- jajko
- 500 g mąki pszennej
Instrukcje
- W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier.
- Dodajemy przyprawę do piernika i skórkę cytryny.
- Jak mieszanina zawrze, dodajemy sodę.
- Masa zacznie się pienić.
- Odstawiamy na 15-20 min do ostygnięcia.
- Dodajemy mąkę, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
- Ciasto będzie dość lepkie.
- Zagniatamy je, starając się nie dodawać już mąki.
- Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Ciasto wyjmujemy.
- Ciasto jeszcze chwilkę zagniatamy i wałkujemy.
- Wycinamy foremką ciastka i układamy je na papierze do pieczenia na blasze.
- Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min.