Dzisiaj zapraszamy Was na zapiekanki czy też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników.
U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe, ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie te, które swoją pierwszą świeżość mają już za sobą.
Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri.
Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał, że nie ma się co spieszyć, bo efekty dobrego się nie osiągnie. Więc trzymajmy się tej rady. Dla mnie nowością było ścieranie pieczarek na tarce. Nie wpadłabym na to 😉 Może wydawać się też dziwne podsmażenie cebulki osobno, ale podobno razem, to już nie to samo. I faktycznie. Pieczarki, które mogą być mdłe, tutaj wychodzą mocno pieczarkowe i aromatyczne.
Lubicie zapiekanki? Ja pamiętam zapiekanki jako dziecko. Miały pyszną bułeczkę, teraz zastępowaną jakimś ciastopodobnym wyrobem. Góra to ser i pieczarki, ewentualnie cebula. Obecne zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka.
Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery, to zawsze była do nich kolejka, a jak pachniało… Fakt, smakowały wybornie. Chyba w ogóle to co pamiętam z dzieciństwa, to zdecydowanie lepsze smaki niż te obecnie tzw. street food;)
Koniec wspominek, koniec smęcenia. Bierzemy się za nasze bułeczki i pieczarki.

Składniki
- 500 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 3/4 szkl bulionu
- sól, pieprz
- 2+2 łyżki masła klarowanego
- Trochę parmezanu do podania (opcjonalnie)
- szczypiorek
- 4 kajzerki
Instrukcje
- Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
- Wrzucamy na suchą patelnię. Dusimy.
- Pieczarki zaczną puszczać wodę, dolewamy bulion i dalej dusimy do zredukowania całkowitego płynów.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę.
- Cebulka musi zacząć się lekko złocić.
- Dopiero jak cebulka jest zezłocona a pieczarki podduszone i zredukowany płyn, łączymy całość i Dodajemy 2 łyżki masła.
- Doprawiamy i dusimy razem.
- Z bułeczek odkrawamy górę.
- Wydrążamy środek.
- Bułeczki nadziewamy pieczarkami, pokrywki od bułeczek kładziemy obok i zapiekamy całość ok 15-20 min, do momentu jak zauważymy, że bułeczki zaczynają nam się złocić.
- Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem.