Z drożdżami

Chleb szwarcwaldzki z garnka

16 marca 2020

Chleb szwarcwaldzki to aromatyczny i pyszny domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Doskonały w smaku. Bardzo pachnący. Dobrze się kroi i długo pozostaje świeży, co dla mnie jest ważne, bo u nas bochenek zwykle starcza na dobrych kilka dni. A ten chleb szwarcwaldzki wraz z upływem czasu, nie traci nic na smaku.

Skórka jest chrupiąca, ale nie twarda, a miąższ bardzo aromatyczny i jakkolwiek dziwnie to zabrzmi, głęboki w smaku. Zdecydowanie taka mieszanka mąk robi chlebowi dobrze. No i kolejny wypiek chlebowy, do którego dodajemy ocet.

Przepis, podobnie jak poprzedni przepis na chleb, pochodzi od niezawodnej Eli z backenkochengeniessen.

Przyznam, że ten profil instagramowy, to moje niedawne odkrycie i czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy na chleby.

chleb szwarcwaldzki

Jak to zwkle ja, musiałam trochę pozmieniać proporcje i rodzaje mąk. Dodajemy do niego dość sporo miodu i jeśli użyjemy ciemniejszego, chleb będzie ciut ciemniejszy. Ja dodałam wielokwiatowego, a więc nie rzutował on na kolor wypieku, bo jest jasny.

W oryginalnym przepisie jest syrop z buraków cukrowych, Ela użyła ciemnego miodu (sądzę, że gryczanego), ja dałam wielokwiatowy, bo chciałam wykończyć słoik.

Podaję proporcje i rodzaje mąk za Elą, ale obok macie rodzaje i wagę mąk, jakich ja użyłam.

Mój chlebek nie jest taki piękny jak Eli, ale co z tego. Nie mogłam ładnie go uformować, bo miałam tylko jedną rękę dyspozycyjną 😉 Dla mnie i tak jest mega. Nie wyszedł mi również wzorek na nim, ale to chyba kwestia zbyt małej ilości mąki, jaką posypałam wierzch chleba. Zdecydowanie nad tymi chlebowymi wzorkami muszę jeszcze popracować.

Jeśli lubicie tego typu chlebki, to koniecznie zajrzyjcie po przepis na chleb orkiszowo-żytni.

Chleb szwarcwaldzki z garnka

Pyszny, aromatyczny chleb, który długo pozostaje świeży.

Składniki

  • 350 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g ciemnego miodu (dałam wielokwiatowy=jasny)
  • 350 g mąki pszennej 550 (dałam orkiszową jasną)
  • 150 g mąki pszennej 1050 (dałam pełnoziarnistą)
  • 60 g mąki żytniej 1150 (dałam 1400)
  • 25 g oleju
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
  • WSzystkie składniki ciasta, wraz z drożdżami dodać do miski i wyrobić ciasto. Misę przykryć ręczniczkiem i dostawić na 1-1,5 h.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na oprószoną stolnicę i kilka razy złożyć do środka, formując bochenek.
  • Garnek wysmarować tłuszczem, można wysypać otrębami. Do garnka żeliwnego przełożyć bochenek zlepieniem na dół. Natrzeć mąką i ewentualnie naciąć wzorek.
  • Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 60 min w 230 stopniach. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy do ulubionego stopnia zrumienienia – u mnie ok 10 min.
  • Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating