Ciastka

Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące

22 września 2017

Nie wiem czy nie zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze owsiane ciastka. Takie, jakie możecie kupić w kawiarniach. Które kuszą w dużych słojach, obiecując mega doznania smakowe. Co tam, nasze ciastka owsiane są lepsze! Są duże, nie łamią się, nie kruszą, smakują wybornie.

Ponieważ pan mąż jest miłośnikiem ciastek owsianych a w weekend nadarza się jego pierwszy publiczny bieg na dłuższym dystansie, żona musiała stanąć na wysokości zadania i przygotowała ciacha owsiane, energetyczne, chrupiące, po prostu najlepsze 😉 Takie pół ciacha przed biegiem, czy ciacho po biegu, szybko zregenerują siły męża. Przynajmniej mam taką nadzieję 😉

Tak więc polecam te ciastka jako przekąskę w podróży, przekąskę regeneracyjną czy miły dodatek do kawy lub po prostu mleka. Mi się marzy taras, gdzie wychodzę z mlekiem i ciastkiem i podziwiając szumiące drzewa i wsłuchując się w śpiew ptaszków wcinam to ciacho.

Ja z tego przepisu korzystam wielokrotnie i tak za każdym razem zmieniam składniki w zależności od tego co akurat kryją moje szafki. Możecie w ogóle pominąć cukier i zastąpić go posiekanymi daktylami, żurawiną czy rodzynkami. Z podaną ilością cukru ciacha są dość słodkie, więc weźcie to pod uwagę, jeśli preferujecie jednak mało słodkie wypieki. I tak używamy tutaj mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego, więc poczujmy się chociaż ciut rozgrzeszeni 😉

Nie bójcie się, bo masa na ciastka owsiane nie wyjdzie zwarta. W ogóle jest jej dużo i nie zagnieciecie idealnie gładkiego ciasta. Ja zagniatam ciasto do połączenia składników i zostawiam je na 15 minut, żeby płatki lepiej się związały. Nie wycinam też z ciasta mniejszych ciasteczek, ja urywam kawałki wielkości moreli i rozpłaszczam je na blaszce przed pieczeniem, do ok 3-4 mm. Ciastka leciutko urosną i rozleją się ładnie w objętości. W sumie z ciastka przed pieczeniem o średnicy ok 5 cm, wyjdzie nam solidne 8-10 cm ciacho.

Ciastka owsiane z tego przepisu przy wyjmowaniu z piekarnika są dość delikatne i miękkie. Ja wyjmuje je na kratkę za pomocą drewnianej łopatki i pozwalam im wystygnąć. Po wystygnięciu twardnieją i doskonale chrrrrrupią.

Tak sobie myślę, czy dotrwają do niedzielnego biegu….ehhh 😉 Może być ciężko.

Następna wersja ciastek z pewnością będzie wariantem czekoladowym. A co, raz się żyje 😉

Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące

Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 szkl.-1,5 szkl. dowolnych nasion/ziaren/bakalii posiekanych ( u mnie słonecznik, siemię lniane, żurawina, orzechy ziemne i włoskie, migdały)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Składniki zagniatamy na stolnicy.
  • Jeśli ciasto się będzie rozwalać, nie będzie ścisłe, nie martwimy się, zostawiamy je na 15 min.
  • Odrywamy od ciasta kulki wielkości moreli i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach.
  • Wyjmujemy drewnianą łopatką.
  • Pozostawiamy do ostygnięcia
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane-siemieniem-slonecznikiem-zurawina-chrupiace/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *