Ciasta z owocami

Pyszna szarlotka klasyczna

18 lutego 2016
Jump to recipe

szarlotka3  Szarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło 😉

Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego.

Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie.

szarlotka

Szarlotka z tego przepisu,  to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami.  To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać na jednym kawałku.szarlotka2

Część osób woli szarlotkę bez takiej „kruszonki” na górze, a jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce, za to schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty.

szarlotka

Przepis na największą blachę 34 x 23 cm.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *