Szarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło 😉
Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego.
Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie.
Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami. To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Część osób woli szarlotkę bez takiej „kruszonki” na górze, a jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce, za to schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty.
Przepis na największą blachę 34 x 23 cm.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego.
Składniki
Masa jabłkowa
- 1,5 kg kwaskowych jabłek
- 1 kisiel cytrynowy
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/3 + 1/3 szkl wody
- łyżeczka cynamonu
Ciasto
- 3,5 szkl. mąki
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 0,5 + 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 325 gr zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
Instrukcje
Masa jabłkowa
- Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce.
- Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon.
- Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną.
- Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel.
Ciasto
- Mąkę przesiewamy.
- Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy.
- Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na pół.
- Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h.
- Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy.
- Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i 0,5 szk. cukru.
- Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą.
- Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę.
- Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka.
- Pieczemy jeszcze ok 30-40 min.
Uwielbiam ciasta z jabłkami 🙂