Przyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka.
W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny, nie wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta.
Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka.
Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało.
Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera. Podobnie ze śliwkami. Ja użyłam około 500 g, ale równie dobrze można owoce rozłożyć gęściej i wtedy wejdzie ich więcej.
Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli używacie wiaderkowy, pamiętajcie o odcedzeniu. Jeśli wybraliście zwykł ser biały, zmielcie go wcześniej. Postępujemy identycznie jak w wypadku sernika.
Porcja na dużą blachę.

Składniki
Kruszonka
- 200g mąki
- 75 g brązowego cukru
- 100 g masła
Ciasto
- 2,5 szkl. mąki
- 50 g masła
- 0,5 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 30g drożdży
- 500 g śliwek
Masa serowa
- 2 jajka
- 2 białka
- 750 g sera białego
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g cukru
Instrukcje
Ciasto
- Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min.
- Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia
- Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka i rozczyn.
- Zacząć wyrabiać ciasto.
- Na sam koniec dodać tłuszcz i dalej wyrabiać ok 7-10 min.
- Jeśli ciasto bardzo się lepi mimo wyrabiania, dodać trochę mąki.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h
Masa serowa
- Żółtka ubić z cukrem.
- Dodawać po łyżce ser biały, jeśli nie był mielony lub z wiaderka, wcześniej ser zmielić.
- Dodać proszek budyniowy.
- Ubijać.
- 4 białka ubić z odrobioną soli na pianę.
- Dodać do masy serowej i wymieszać.
Kruszonka
- Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę.
- Blachę wyłożyć papierem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę.
- Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową.
- Śliwki tniemy na połówki, wyjmujemy pestki, układamy wnętrzem do góry.
- Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.