Dzisiaj przepis na sałatkę z cukinii i buraków. Taka sałatka to już pełne, gotowe danie, które wystarczy zaserwować do obiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy 😉
Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę w garnku do ich gotowania, to w zasadzie obiad masz gotowy bezstresowo i możesz czas poświęcić swoim gościom.
Mnie specjalnie do wypróbowania tego przepisu nie trzeba było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam 😉
Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną.

Składniki
- 1,5 kg buraków
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
Zalewa
- 250 ml octu jabłkowego
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren gorczycy
Instrukcje
- Buraki myjemy i gotujemy do miękkości.
- Buraki studzimy i obieramy a następnie ścieramy na tarce.
- Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem.
- Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek.
- Mieszamy i przekładamy do słoików
- Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy gotujemy ok 10 min.
- Gorącą zalewą zalewamy buraczki.
- Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min.