Ciasta z owocami

Kruchy placek z rabarbarem i bezą

30 maja 2019

Sezon na rabarbar w pełni, a u nas w zasadzie każdego tygodnia gości jakieś ciasto z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na kruchy placek z rabarbarem i bezą. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu.

Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta. Mimo wszystko, dla mnie ciasto ciut za słodkie, więc następnym razem dodam nieco mniej cukru. Samo kruche ciasto jest przepyszne, chociaż liczba jajek w nim nieco mnie na początku przeraziła.

kruche ciasto z rabararem

Ja niestety nie posiadałam wystarczającej ilości dżemu malinowego i dlatego na połowie blachy użyłam dżemu porzeczkowego. I jak dla mnie, ta połowa była jeszcze lepsza 😉 Ogólnie, to po raz pierwszy mieszałam owoce z dżemem i nie żałuję 😉

Ciasto nie rozmięka i jest przy nim trochę zabawy. Nie lubię ciast, gdzie trzeba pilnować czasu pieczenia w odpowiedniej temperaturze, skręcać ją potem i dopiekać. Ale tutaj…naprawdę warto i podpiec kruche ciasto i bawić się z temperaturami.

Tak sobie myślę, że to kruche ciasto jest na tyle pyszne, że na pewno wykorzystam je jeszcze w niejednym przepisie.

Pan mąż zapytał, czy to odmiana pleśniaka 😉 I wcinał placek ze smakiem. Tak sobie myślę, że w naszej kuchni rabarbar jest niedoceniany. Ot, dodatek do ciast czy kompotów a niesie on ze sobą tyle fajnych możliwości i mam nadzieję, je wam tutaj pokazać.

Kruchy placek z rabarbarem i bezą

Pyszne, delikatne ciasto kruche z rabarbarem

Składniki

Ciasto

  • 200 g Mąki pszennej
  • 50 g Mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 0,75 kg rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 280 g dżemu malinowego

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

płatki migdałowe do posypania wierzchu

    Wykonanie

    Ciasto

    • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja odstawiłam je dodatkowo do lodówki na 30 min.
    • Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż się lekko zezłoci.

    Nadzienie

    • Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na 2 cm kawałki.
    • Rabarbar mieszamy z mąką, cynamonem i połową dżemu

    Beza

    • Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Na koniec dosypujemy mąkę i lekko mieszamy najlepiej łyżką.
    • Podpieczony blat smarujemy dżemem i na wierzch układamy rabarbar. Na górę układamy bezę i posypujemy całość płatkami migdałowymi.
    • Pieczemy koło 25 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 60 stopnii i dopiekamy koło 20 min.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating