Sezon na rabarbar w pełni, a u nas w zasadzie każdego tygodnia gości jakieś ciasto z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na kruchy placek z rabarbarem i bezą. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu.
Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta. Mimo wszystko, dla mnie ciasto ciut za słodkie, więc następnym razem dodam nieco mniej cukru. Samo kruche ciasto jest przepyszne, chociaż liczba jajek w nim nieco mnie na początku przeraziła.

Ja niestety nie posiadałam wystarczającej ilości dżemu malinowego i dlatego na połowie blachy użyłam dżemu porzeczkowego. I jak dla mnie, ta połowa była jeszcze lepsza 😉 Ogólnie, to po raz pierwszy mieszałam owoce z dżemem i nie żałuję 😉
Ciasto nie rozmięka i jest przy nim trochę zabawy. Nie lubię ciast, gdzie trzeba pilnować czasu pieczenia w odpowiedniej temperaturze, skręcać ją potem i dopiekać. Ale tutaj…naprawdę warto i podpiec kruche ciasto i bawić się z temperaturami.
Tak sobie myślę, że to kruche ciasto jest na tyle pyszne, że na pewno wykorzystam je jeszcze w niejednym przepisie.
Pan mąż zapytał, czy to odmiana pleśniaka 😉 I wcinał placek ze smakiem. Tak sobie myślę, że w naszej kuchni rabarbar jest niedoceniany. Ot, dodatek do ciast czy kompotów a niesie on ze sobą tyle fajnych możliwości i mam nadzieję, je wam tutaj pokazać.
Kruchy placek z rabarbarem i bezą
Składniki
Ciasto
- 200 g Mąki pszennej
- 50 g Mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 0,75 kg rabarbaru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 280 g dżemu malinowego
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Wykonanie
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja odstawiłam je dodatkowo do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż się lekko zezłoci.
Nadzienie
- Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na 2 cm kawałki.
- Rabarbar mieszamy z mąką, cynamonem i połową dżemu
Beza
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Na koniec dosypujemy mąkę i lekko mieszamy najlepiej łyżką.
- Podpieczony blat smarujemy dżemem i na wierzch układamy rabarbar. Na górę układamy bezę i posypujemy całość płatkami migdałowymi.
- Pieczemy koło 25 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 60 stopnii i dopiekamy koło 20 min.