Inne | Rogaliki | Z drożdżami

Pyszne rogale maślane i fajny trick

29 maja 2019

Kto śledzi blog ten wie, że mój mąż jest wielkim fanem wypieków maślanych. Wszelkie chałki, bułki czy rogale w pochłanianiu mu nie są straszne. Niestety, w sklepach ciężko uraczyć takie tradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama.

Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane, kupowane jeszcze w dzieciństwie w piekarni.

Ale o to, trafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto maślane z niego wychodzi idealne, a robić można chałki i bułki i rogale.

rogaliki maślane

Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak, trochę przypominający nawet croissanta. W miejscu zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie ominąć to dodatkowe smarowanie ciasta masłem, uzyskując bardziej klasyczny smak.

rogale maślane

Polecam wam też poeksperymentować z różnymi czasami pieczenia, czy bardziej przypadną wam do gustu rogaliki maślane pieczone na kolor złoty, czy już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe, te złote świetnie smakują kilka dni.

Przepis pochodzi stąd, jednak ja nieco zmieniłam sposób wykonania. Samo ciasto jak zwykle wyrabiałam w misie robota.

Jeśli nie wiecie jak zrobić rogaliki, to nic strasznego. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg i kroimy po przekątnych, tak jak pizze. Potem każdy kawałek zawijamy od grubszego brzegu do środka. Rogalik lekko wyginamy i już.

Maślane rogaliki

Pyszne, rozpływające się w ustach maślane rogale

Składniki

  • 540 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,75 szkl ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 50 g masła do posmarowania ciasta
  • 2+1 jajka (1 do posmarowania)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Z mleka, 1 łyżki cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn.
  • Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą.
  • Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki ciasta oraz rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na kształt okręgu i podzielić na 4 lub 8 części.
  • Rozwałkowane placki posmarować masłem, zwinąć w kształt rogalika i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 15 min.
  • Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką.
  • Piec na rumiany kolor w 180 stopniach ok. 20 min.

Only registered users can comment.

  1. A gdybym użyła mąki orkiszowej białej? Czy nie zepsuję ciasta? A cukier? Zawsze zastępuję ksylitolem, ale tu chyba nie przejdzie…. chyba, że dodać tylko małą łyżeczkę do rozrobienia drożdży… jak Pani myśli? Uprzejmie proszę o podpowiedź 🙂

    1. Mąka orkiszowa będzie ok, prawdę mówiąc z ksylitolem nigdy nie próbowałam drożdżowego, ale gdzieś czytałam, słodziki nie powodują rośnięcia drożdży. Jak mówię, sama nie próbowałam. Jeśli masz doświadczenie w wypiekach z drożdżami i ksylitolem i to działało, to powinno być ok 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating