Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata

3 lipca 2019

Czerwcowe i lipcowe weekendy rządzą się w naszym domou swoimi prawami. Na stole musi pojawić się ciasto z owocami. Nie ważne z jakimi, nie ważny rodzaj ciasta, ale to właściwie najlepszy okres, aby nadrobić zaległości w jedzeniu owoców, na które sezon trwa tak krótko.

Dzisiaj zapraszam na jogurtowo-piaskowy placek z owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka.

Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem pudrem lub kruszonką. U mnie w wersji z resztką kruszonki, pozostałej po pieczeniu jagodzianek.

Robiąc placek jogurtowy z owocami trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i aby nie przedobrzyć z owocami, które powinny być też dobrze osączone. Jeśli boicie się pieczenia ciast, warto zacząć od tego przepisu, bo poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Kolejnym plusem tego przepisu jest prostota składników. Pewnie większość osób posiada wszystkie składniki w domu i nie trzeba udawać się specjalnie na zakupy.

Jogurtowo-piaskowy placek z owocami

Lekkie ciasto jogurtowe z dodatkiem owoców lata.

Składniki

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. cukru
  • 4 szt. jajka
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1i1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 500-750 g ulubionych owoców

Wykonanie

  • Do miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać cukier i sól.
  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do miski z suchymi składnikami i miksować do połączenia całości w gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  • Na wierzch wyłożyć owoce. Piec ok 45 min w 180 stopniach.
  • Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating