Czerwcowe i lipcowe weekendy rządzą się w naszym domou swoimi prawami. Na stole musi pojawić się ciasto z owocami. Nie ważne z jakimi, nie ważny rodzaj ciasta, ale to właściwie najlepszy okres, aby nadrobić zaległości w jedzeniu owoców, na które sezon trwa tak krótko.
Dzisiaj zapraszam na jogurtowo-piaskowy placek z owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka.
Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem pudrem lub kruszonką. U mnie w wersji z resztką kruszonki, pozostałej po pieczeniu jagodzianek.
Robiąc placek jogurtowy z owocami trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i aby nie przedobrzyć z owocami, które powinny być też dobrze osączone. Jeśli boicie się pieczenia ciast, warto zacząć od tego przepisu, bo poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Kolejnym plusem tego przepisu jest prostota składników. Pewnie większość osób posiada wszystkie składniki w domu i nie trzeba udawać się specjalnie na zakupy.
Jogurtowo-piaskowy placek z owocami
Składniki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 szkl. cukru
- 4 szt. jajka
- 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1i1/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. oleju
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 500-750 g ulubionych owoców
Wykonanie
- Do miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
- Dodać cukier i sól.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do miski z suchymi składnikami i miksować do połączenia całości w gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
- Na wierzch wyłożyć owoce. Piec ok 45 min w 180 stopniach.
- Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.