Powiem szczerze, że zdjęcie tego ciacha mignęło mi na jakimś blogu i zaparło dech. Przyglądałam się mu, jak dziełu sztuki. To połączenie kolorów, ta zieleń i czerwień… Matko, kto mógł to wymyśleć. Tak oto naszło mnie jakieś pół roku temu na ciasto o wdzięcznej nazwie Leśny Mech. To zielone blaty ciasta, przełożone kremem. Górę wieńczy pokruszony jeden blat, imitujący mech, przybrany pestkami granata.
To co jest fajne, z kremem możemy eksperymentować. Możemy zrobić go zarówno na bitej śmietanie, wtedy jest on ciężki a ciacho całe typowo tortowe. Możemy też zrobić lekki krem na bazie greckich jogurtów, dosłodzić dowolnym słodzidłem w ilości takiej jak lubimy i mamy dość lekkie ciacho.
W internecie spotkacie dwie wersje Mchu. Z krojeniem na blaty jak tort i bez takiego przekrawania. Wybór jak zwykle należy do Was.
Powiem Wam, że wątpiłam, żeby mi wyszło aż tak piękne ciacho. Robiłam je po wyjściu ze szpitala, tuż przez Świętami, kiedy to miałam nakaz leżenia a nie pichcenia. Ale ciii. Ciasto zaskakuje swoim smakiem. Nikt, kto nie wie, nie zgadnie, że w środku kryje się całkiem spora ilość bogatego w żelazo szpinaku. W zależności od wariantu kremu jaki wybierzemy, jak i ilości dodanego cukru/słodzików, możemy uzyskać albo całkiem słodki tort, albo umiarkowanie słodkie, lekko nawet kwaskowe ciasto. Jeśli ciacho mają jeść dzieci, to polecam zdecydowanie krem śmietanowy. Można zrobić również wariant pośredni kremu i zamiast jogurtu lub śmietany użyć tłustego, mielonego sera białego.
Mój nielubiący szpinaku mąż, podchodził do Mchu bardzo ostrożnie, ale przekonało go to, że nie smakował jak typowy, słodki tort.
Przyznam się, że bałam się też wyjmować je z tortownicy. Że niby krem nie stężeje i ciasto popłynie po stole 😉 Głupia ja. Wyszło po prostu idealne, świetne do krojenia. Nawet jeśli użyliście jogurtów a nie śmietany, nic tutaj nie kapie czy się nie trzyma całości.
Na pewno jeśli szukacie przepisu na ciasto, nieco zdrowsze niż tradycyjne, które do tego zachwyca swoim nietypowym wyglądem – ta miękka poduszeczka pokruszonego ciasta, podbija serca wszystkich ;), to będzie baaardzo dobry wybór.
Ciacho najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy ładnie się przegryzie.
Nie podaję źródła przepisu, bo praktycznie na każdej stronie internetowej jest on identyczny, a nie wiem kto pierwszy go umieścił. Jako źródło, z czystym sumieniem mogę podać Internet;)
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem
Składniki
Ciasto
- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 Szkl. oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 owocu granatu
Do nasączania
- 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru
Krem śmietanowy
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 4 łyżki cukru pudru lub cukier do smaku
- 1/3 kubka gorącej wody
Krem jogurtowy
- 800 g jogurtu greckiego
- Ilość dowolnego słodzidła (erytrol, ksylitol, słodzik, stewia, miód) do smaku
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1/3 szkl. gorącej wody
Instrukcje
- Ciasto:
- Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Na koniec, dodajemy wolnym strumieniem olej.
- Dodajemy szpinak i mieszamy na wolnych obrotach.
- Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.
- Pieczemy w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i kroimy na blaty.
- Górny blat rozdrabniamy w dłoniach lub widelcem.
- Przygotowujemy poncz do nasączania ciasta.
- Blaty nasączamy, przekładamy kremem.
- Posypujemy górę ciasta okruchami jednego blatu.
- Ozdabiamy pestkami owocami granatu.
- Przechowujemy w lodówce.
Krem jogurtowy
- Jogurty o ile potrzeba, odcedzić.
- W gorącej wodzie rozpuścić całą galaretkę.
- Jogurty ze słodzikiem ubić na gładką masę.
- Dolać galaretkę.
- Wymieszać.
- Odstawić do stężenia do lodówki.
Krem Śmietanowy
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
- Dodajemy mascarpone. Mieszamy.
- W wodzie rozpuszczamy galaretkę i dodajemy do śmietany.
- Krem odstawiamy do lodówki do stężenia.
Witam, jaka wielkosc formy.Pozdrawiam
Tortownica o średnicy 23 cm
Jak uzyskać tak piękny kolor ciasta, jak u Pani? Mnie nie wyszła taka śliczna, soczysta zieleń, tylko taka zieleń… Podchodząca pod khaki coś źle zrobiłam?!
Kolor pochodzi tylko i wyłącznie od szpinaku. Może warto spróbować raz jeszcze ze szpinakiem innego producenta. W jakiej postaci szpinaku Pani używała?
używałam mrożonego szpinaku z biedronki
Szpinak mrożony również występuje w kilku formach – liściach i rozdrobniony. Ja użyłam Hortexu rozdrobnionego.
Ja dekoruje malinami, borowkami i truskawkami-kolorystycznie i smakowo super. Musze wyprobowac z masa joguryowa.