Dania bezmięsne | Sałatki/Surówki

Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę

24 kwietnia 2017

Młoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie coś nowego 😉 I jak tu nie czekać z wywieszonym językiem?

Dzisiaj zapraszam na młodą kapustę w wersji ekspresowej. Robi się ją naprawdę szybciutko. To taka kapusta, jaką robił mój tata i jaką pamiętam z dzieciństwa. Z młodymi ziemniaczkami, górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem 😉

Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna 😉

Swoją drogą lubię czasem w warzywniaku czy na straganie zapytać sprzedającego, jak robi jakieś danie. Tak się dowiedziałam, że są ludzie, którzy do młodej kapusty dodają kostki rosołowe czy dymkę (sama zaczęłam ją dodawać ;).

Powiedziałabym, że jest to kapusta w wersji light, ale występuje tutaj dodatek tłuszczu. Co prawda w niewielkiej ilości i dla dodania smaku, jednak jest 😉 Omijamy za to zasmażkę, która też lubi zawitać do młodej kapusty.

Ja tą młodą kapustę szatkuję nożem. Dodaję też te grubsze i ciemniejsze, zewnętrzne liście. Fajnie łamią one końcowy kolor kapusty. Czas duszenia kapusty, jest naprawdę krótki i będzie wynosił 15-30 min, w zależności od ilości liści jak i grubości poszatkowania samej kapuchy.  Wybierzcie swoją ulubioną konsystencję, jedni lubią bardziej rozgotowaną, inni bardziej jędrną. Jedni preferują z większą ilością soku, inni z mniejszą. Możecie dodać ciut więcej wody na początku duszenia i potem czekać aż się ona zredukuje.

No dobra, czas brać się do roboty, bo przecież chcemy kapuchę niebawem jeść.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *