Tydzień rozpoczęliśmy dynią, dynią musimy również go zakończyć. A dokładnie wilgotnym ciastem dyniowym z kremem na bazie serka. Zdecydowanie propozycja dla wszystkich, nawet dla tych, którzy zapierają się, że nie lubią dyni. O ile nie wiesz, to nie poznasz, że ciasto zawiera dynię. No dobra, kolor ciasta może to nam sugerować, ale smak nie.
Kolejny plus? Ciasto jest naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Poradzi sobie z nim nawet dziecko. O ile ma już pure z dyni 😉 A jak zrobić pure z dyni przeczytacie w tym wpisie.
Przepis na to ciasto pochodzi stąd.
Ciacho robimy podobnie jak muffinki, czyli w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre i potem łączymy do połączenia składników.
Ja do kremu użyłam sera filmy Wieluń i dlatego nie dodawałam już żadnego tłuszczu, bo serek sam w sobie świetnie smakuje i ma odpowiednią konsystencję. Wasz wybór, czy dodacie masło czy nie. Jeśli decydujecie się na jego dodatek, to najpierw ubijacie masło z cukrem na puch, potem dodajecie po trochu ser do masy.
Składniki
- 330 g mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 240 ml oleju
- 400 g puree z dyni
Krem
- 500 g serka Wieluń lub serka śmietankowego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub domowego cukru waniliowego
- 75 g masła (opcjonalnie)
Instrukcje
Krem
- Jeśli robimy wariant z masłem, zaczynamy od utarcia masła z cukrem pudrem na puszystą masę.
- II wariant:
- Miksujemy serek z cukrem pudrem i wanilią (cukrem waniliowym).
ciasto
- W jednej misce wymieszać suche składniki.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki.
- Wymieszać zawartość obu misek.
- Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach ok 40 min.
- Po ostudzeniu, ciasto posmarować kremem.